şeftali yaprak kıvırcıklığı

Şeftali yaprak kıvırcıklığı

Taphrina deformans

Şeftali yaprak kıvırcıklığı şeftali yetiştirilen tüm bölgelerde görülür. Şu dönemde de etrafınızdaki şeftali ve badem ağaçlarına dikkat ederseniz görürsünüz. Hastalığın en yaygın belirtisi yaprakların kıvırcıklaşmasıdır. Hastalıklı yapraklar şiddetli sekilde deforme olur ve genellikle açık yesil ve sarıdan koyu kırmızı ya da mora kadar değisen bir renk zenginliği sergilerler. Fungal etmen yaprak kenarlarindaki meristamatik hücrelerin hızlı ve tesadüfü olarak aşırı ve farklı gelişmesine neden olur ve sonuçta yaprak kalınlaşır, büzüşür ve kıvırcıklaşır. Hastalık etmeninin başlangıç enfeksiyonları çok tahripkardır ve özellikle gözlerin şiştiği erken bahardan itibaren enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Meyve ağaçlarındaki bu dönem gözlerin ilk kabarmaya basladığı dönem ile ilk yaprakların tam olarak ortaya çıktığı süreye kadar geçen bir zamandır. Genç şeftali yapraklarındaki enfeksiyonlar 10-21 °C sıcaklıklarda ortaya çıkmakta, 7 °C gibi düşük sıcaklıklarda ise çok az enfeksiyonlar meydana gelmektedir.

Mücadelesi: 
Hastalık etmenine karsı kültürel önlemlerin fazla bir önemi yoktur, bu yüzden kimyasal mücadeleye oldukça önem verilmelidir.
Hastalık etmeni ile mücadelede ilk hastalık belirtilerini görmeyi beklemek, hastalığa karşı büyük ölçüde yenilginin işaretidir ve hemen hemen mücadeleyi kaybetmektir. Bu yüzden ağaçlarda daha gözler patlamadan 2-3 hafta önce ilk ilaçlama yapılmalıdır.
Hastalığın şiddetine bağlı olarak çiçek dökümünü takiben bir ilaçlama daha yapılır. Hava koşulları hastalığın gelişimine uygun ise 10-15 gün sonra bir ilaçlama daha yapılır.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Sepetiniz

Sepetinizde ürün bulunmuyor.